Передавачі свободи, Розділ 3: КОМЕНТАР.

      Comments Off on Передавачі свободи, Розділ 3: КОМЕНТАР.

Примітка редакції: Ця стаття була написана не носієм української мови. З англійської його переклав google translate. Off Grid Ham заздалегідь просить вибачення за будь-які граматичні/контекстні помилки, заплутані твердження та невідповідні культурні посилання. Нічого, крім високої поваги, не надається.

Моральний імператив.

У двох попередніх випадках (тут і тут) у цьому блозі публікувалися редакційні статті, які закликали до «відродження» короткохвильового радіомовлення в пригноблених зарубіжних країнах з цензурним Інтернетом і без захисту свободи слова. Відтоді короткохвильове мовлення скоротилося ще більше. Вторгнення Росії в Україну та інші світові події роблять перелом цієї тенденції не просто гарною ідеєю, а моральним імперативом. Off Grid Ham закликає не що інше, як повне відновлення міжнародного короткохвильового багатомовного мовлення на основі свободи. Програми мають працювати цілодобово і без вихідних і створюватися в Сполучених Штатах або союзних західних демократіях.

Інтернет тільки для безкоштовних людей.

shortwave

Public domain photo.
Фото у публічному доступі.

З моменту виникнення Інтернету короткохвильові канали у вільних демократіях, на думку багатьох, стали застарілими та неактуальними. Зрозуміло, що передавачі потемніли. Короткохвильове мовлення ніколи не буде неактуальним, доки існують Володимир Путін, Кім Чен Ин та інші подібні. Як ми бачимо, як нудота, Інтернет та ЗМІ працюють лише тоді, коли уряд не береться з цим.

Найважливішою перевагою короткохвильового мовлення є те, що воно не може бути легко піддане цензурі тиранічними урядами. Крім того, немає можливості відстежити, хто слухає. У країнах, які суворо контролюють доступ до Інтернету та шпигують за всіма, передача інформації через непідключений пристрій, який неможливо перевірити, відстежити або визначити географічне розташування, є єдиним реалістичним рішенням.

Сумний занепад.

Голос Америки раніше мав сайти передавачів по всьому світу, в тому числі три лише в США. Сьогодні їх одинадцять у всьому світі. Голос Америки не уточнює, скільки з них короткохвильових. Більшість сайтів розташовані в або поблизу аудиторії, яку вони обслуговують. Це означає, що вони можуть бути закриті, якщо недружній уряд вибере це. У США залишився лише один короткохвильовий передавач VOA. Я переглянув весь веб-сайт «Голосу Америки» і не знайшов навіть повного розкладу трансляції та частот. Зрештою, я випадково знайшов частковий розклад через пошукову систему. Здається, «Голос Америки» став лише новинним веб-сайтом та колекцією подкастів.

Радіо «Вільна Європа» та «Радіо Свобода» також різко скоротили свої години програм і висвітлення сигналу. Знайти їх розклад і частоти трансляції навіть важче, ніж для «Голосу Америки». Сполучені Штати залишили короткі хвилі для гниття; немає жодного значущого нецензурного спростування пропаганди. Радіо Свобода підтримується тим самим Федеральним агентством, яке фінансує “Голос Америки”.

Відповідь не така вже й складна.

Аналогове короткохвильове радіо не є новою технологією і не є особливо дорогим. Якби була готовність, Сполучені Штати могли б отримати нові передавачі в ефірі за лічені місяці. Найближчим часом у США з’являться приватні короткохвильові станції, з якими можна було б укласти контракт на трансляцію програм.

Основною перешкодою є неоцінка цінності короткохвильового радіо. Мало хто навіть знає, що таке короткохвильове радіо. З тих, хто це знає, багато хто має це зображення дідуся, який ставить біля трубки радіо для новин зі Старої країни. Це не кричуще, сучасне чи добре відоме, але короткохвильове радіо є єдиним засобом, який може уникнути спроб контролювати інформацію. Зловмисні уряди не відмовилися від коротких хвиль, і вільний світ також не повинен. Фактично, репресивні режими посилили свою присутність у діапазоні ВЧ, оскільки демократії відмовляються від нього.

Де можуть втрутитися радіоаматори.

На момент написання цієї статті уряд України тимчасово призупинив дію вітчизняної радіоаматорської ліцензії. Зрештою, Україна або відновить їх, або рум’яні оператори все одно вийдуть в ефір. Я бачу сценарій, коли радіоаматори можуть втрутитися і заповнити діру, що залишилася внаслідок занепаду короткохвильового мовлення. Радіолюбителі не повинні грати роль інформаційних агентств, але в кінцевому підсумку можуть зробити саме це. Off Grid Ham із задоволенням допоможе у цій роботі, якщо вона вдасться.

Україна – це не кінець, це лише остання повторювана сумна історія.

Путін дуже чітко заявив, що хоче «повернути групу» і відновити Радянський Союз. Спекулювання про наслідки цього виходить за межі місії цього блогу, але воно говорить досить багато про довгострокову потребу розширеного короткохвильового мовлення з вільних, демократичних країн.

Війна в Україні знову довела, що короткохвильове радіо не є застарілим, непотрібним носієм. Ми можемо перевести наші телевізори на будь-який американський канал новин і на власні очі побачити, чому короткохвильове радіо актуальне, ніж будь-коли.

Off Grid Ham підтримує та молиться за українців та репресованих скрізь. Протягом 246 років Сполучені Штати були золотим стандартом свободи, єдиною нацією під Богом і маяком свободи для світу. Давно минув час використовувати засоби масової інформації, які не поважають кордонів, щоб охопити тих, хто прагне жити так, як живуть американці.

Сполучені Штати морально зобов’язані негайно повернути короткохвильове мовлення.

Удачі. Народ Сполучених Штатів любить вас усіх.